Ikan Keli Masak Tuop
Bahan-bahan:-
- 3 ekor ikan keli(sederhana besar)
- 5 sudu besar kelapa parut
- 1 sudu serbuk kunyit
- 7 biji cili melaka
- 4 biji bawang kecil
- 2 tangkai cili kering
- 3 keping asam gelugur
- 1/2 cawan air asam jawa
- 2 batang serai (diketuk)
- Secawan air
- Kelapa parut,serbuk kunyit,cili melaka,bawang kecil dan cili kering bersama air dikisar sehingga lumat.(8-10 minit )
- Ikan keli yang telah dibersihkan dipotong kepada 3 bahagian setiap seekor.
- Masukkan bahan kisar,ikan keli,asam gelugur,air asam jawa, serai dan garam ke periuk.(Awas jangan guna serbuk perasa kerana menjejaskan kesihatan anda).
- Masak sehingga mendidih dan pastikan isi ikan keli telah masak.(6-8 minit)
No comments:
Post a Comment