Ayam Masak Merah Ala Banjar



Bahan2 utama:-
  1. 1 ekor ayam kampung/ayam pencen
  2. 1 mangkuk kecil pati santan kelapa
  3. Daun sup dan daun bawang
  4. Sos cili cap Arnab
  5. Tomato Heinz

Bahan2 utk dikisar:-
  1. 10 tangkai cili kering dibuang biji
  2. 5 biji cili merah
  3. 7 ulas bawang kecil
  4. 4 ulas bawang putih
  5. 1 inci halia
  6. 2 biji bawang besar
  7. 4 biji buah badam -tanpa kulit
  8. 3 sudu besar kacang tanah kisar
  9. 1 biji tomato
  10. 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  11. 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
  12. 1 sudu serbuk lada hitam
Bahan tumis:-
  1. 3 ulas bawang merah
  2. 2 ulas bawang putih
  3. 1 inci halia
  4. 2 inci kulit kayu manis
  5. Bunga lawang dan bunga cengkih

Cara memasak;_
  1. Panaskan 2 sudu besar minyak masak di dalam periuk.Tumis bahan sehingga naik bau.
  2. Masukkan bahan kisar,ayam kampung,1 senduk sos cili cap Arnab,1/2 tin Tomato Heinz.
  3. Masak ayam sehingga menjadi empuk.(lebih kurang 45 minit - 1 jam)
  4. Masukkan santan kemudian biarkan hingga kuahnya mendidih.
  5. Masukkan hirisan bawang besar.Masak sebentar.Tutup api.
  6. Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang.
  7. Hidangkan bersama nasi tomato dan air asam(SPECIAL)

 Selamat  Mencuba!!!!

2 comments:

  1. Masak merah orang banjar memang sedap sebab ada perasa kacang tanah bergoreng. Best...

    ReplyDelete
  2. Masak merah orang banjar memang sedap sebab ada perasa kacang tanah bergoreng. Best...

    ReplyDelete